Recensie ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ in/op De Lage Landen

Dankbaar voor de grondige, doorvoelde lezing die Lisa Roooijackers van ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ maakte voor ‘de lage landen’, het trimestrieel tijdschrift en website van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. Bovendien vertoef ik in het zeer fijne gezelschap van gelauwerde dichters die net een bundel over afscheid uitbrachten.

Lees meer

Recensie ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ op Roer.me

Vereerd dat ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ het onderwerp vormt van de eerste recensie van Kris Lauwereys op het onvolprezen en immer ijverige poëzieplatform roer. Dankbaar voor de aandachtige lezing van Kris en de genuanceerde manier waarop hij zowel inhoud, structuur als taal en toon van de bundel weet te omschrijven. Kris brengt dit najaar zelf…

Lees meer

25 april 2024: Donderdag van de Poëzie

Elke maand trakteren Antwerpen Boekenstad en Bibliotheek Permeke je op ‘pittige poëzie tijdens je lunch’ naar aanleiding van een nieuw verschenen bundel. Op donderdag 25 april, precies 2 dagen na Wereldboekendag, gaat Virginie Platteau met me in gesprek over ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ en over mijn dichterschap.

Lees meer

‘Riviergras’ Gedicht van de dag in Coster-mailing en op Neerlandistiek.nl

Op 26 maart 2024 koos poëzieplukker Laurens Jz Coster (pseudoniem voor Raymond Noë) het driedelige gedicht ‘Riviergras’ uit ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn‘ voor zijn geweldige eclectische dagelijkse poëziemailing, ook wel bekend als de Coster-mailing. Diezelfde cyclus was diezelfde dag ook ‘Gedicht van de dag’ op het Online tijdschrift voor taal- en letterkunde Neerlandistiek.nl. Ik voel me vereerd en…

Lees meer

Recensie ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ in Poëziekrant

Journalist Jooris Van Hulle brengt een heel fijne recensie van ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn’ in Poëziekrant. Dankbaar! Poëziekrant is (samen met het Liegend Konijn) het vaktijdschrift dat me in 2022 een duwtje in de rug gaf met de publicatie van de cyclus ‘Vertakkingen’, gedichten die uiteindelijk in de bundel terecht kwamen.

Lees meer

Gedicht voor ‘NachtWinter’

In de nacht van 2 op 3 maart sijpelt het donker niet alleen in de ogen, maar ook in de oren van de wandelaars op Klein-Zwiterserland en op de oude spoorwegbermen van Mortsel en Wilrijk. Speciaal voor Bermwandeling: NachtWinter, de eerste nachtelijke bermwandeling van gebermte, schreef ik een gedicht in naam van de duisternis. Vereerd…

Lees meer

Poëzieweek: Karavanserai voor Buurthuis Unik

Buurthuis Unik doet al meerdere jaren mee aan de Week van de Poëzie. Niet minder dan 50 gedichtenposters hangen dan in de wijk Markgrave / Brederode (Antwerpen). In de Haantjeslei vind je ‘Karavanserai’, eentje van mij. Grote dank aan de serieel ondernemende Gust Peeters voor de organisatie en Monique Bol voor de foto.

Lees meer

Auteurslezingen: 10 nieuwe auteurs waaronder ik

Auteurslezingen.be maakt de namen bekend van tien nieuwe auteurs op hun lijst die al zeer uitgebreid is. Eentje van die nieuwe ben ik. Dat wil zeggen dat je me als bib, boekhandel, vzw, school, bedrijf of welke organisatie dan ook voortaan kunt boeken voor een lezing (of workshop) over pen en poëzie met korting.

Lees meer

14 februari 2024: Hoe doorwaadbaar dagen zijn

Jawel, het is zover: in 2024 komt mijn debuutbundel uit! Nog even bij de drukkerij, maar vanaf 14 februari vind je hem in de fysieke en online boekhandel. Op donderdag 22 februari volgt de bundelvoorstelling. En je bent daar natuurlijk van harte welkom. Meer info volgt heel binnenkort.

Lees meer

Hoe doorwaadbaar dagen zijn

De laatste jaren zijn er uit mijn pen heel wat gedichten gevloeid die samen een verhaal vertellen. In september heeft Poëziecentrum me laten weten sterk in deze gedichten en dit verhaal te geloven en in februari 2024 mijn debuutbundel te willen uitbrengen. Titel: ‘Hoe doorwaadbaar dagen zijn‘.

Lees meer

Laat alles hier aarden

Begin november legde ik als Klimaatdichter samen met andere Klimaatdichters & Poëziecentrum voor ArtACT het woord ‘𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧’ in de Hobokense Polder. Het vormde het slotdeel van het gedicht en de film (in wording) ‘𝐋𝐚𝐚𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐬 𝐡𝐢𝐞𝐫 𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞𝐧’.

Lees meer

Kunstenaarsportret in de Zuidrand

Ik mocht deze zomer journalist fotograaf Geert Deilgat alias Meetjesman in mijn werkkamer ontvangen. Hij maakte een portret voor de serie ‘Kunstenaars in de Zuidrand’ op het lokale nieuwsplatform Mensen Zijn Media, uitgever van ’t Pallieterke en De Passant.

Lees meer

Scheurkalender van De Sprekende Ezels

Scheurkalenders bestaan in alle geuren en kleuren. Er is er echter maar een die IA zegt (niet AI): de enige echte Scheurkalender 2024 van De Sprekende Ezels! De Sprekende Ezels is een experimenteel laagpodium in Antwerpen, Gent, Brussel, Mechelen en Hasselt voor o.a. poëzie, woord, muziek, comedy en (naar eigen zeggen) hamsterslingeren.

Lees meer

Palganeem boekvoorstelling in Plantin-Moretus

Lies Van Gasse en Kwakman & Smet uitgevers stellen op zondag 30 april het boek Palganeem officieel voor in de leeszaal van Museum Plantin-Moretus. Ik mag er enkele gedichten brengen die ik als #wolkenwandelaar aan Heremiet en Kind schreef. Je bent van harte welkom. Best wel reserveren bij info@kwakman-smet.nl.

Lees meer

Het boek Palganeem

Het crossmediale correspondentieproject Palganeem van Lies Van Gasse bestaat voortaan in boekvorm. Een pracht van een uitgave met talloze ingangen, een boek om in verloren te lopen. Ergens in een brief vind je ook een gedicht van mijn hand onder het pseudoniem #wolkenwandelaar.

Lees meer

Een gedicht voor jarige KunST+

KunST+ vzw is een atelier voor kunstenaars met een beperking in hartje Antwerpen (Sint-Jorispoort). Enkele jaren geleden hielp ik hen als vrijwilliger. Dit jaar blazen ze 10 kaarsjes uit. Voldoende reden om een gedicht voor de bijzondere kunstenaars te schrijven!

Lees meer

1P2 UNLIMITED

Het ene literair platform roer.land werkt samen met het andere literair platform een twee powezie aan 1P2 UNLIMITED waartussen je ook een vers of twee van mijn hand vindt.

Lees meer

De Stem van Den Berm

Deze zondag 1 mei mag ik samen met Klimaatdichters Johanna Pas en Lies Van Gasse en bermdichters Marie Darah, Stefan Heulot en Geert Lemahieu voor gebermte op zoek naar ‘De Stem van Den Berm’.

Lees meer

Schrijvershuis in Sluis

In maart had ik het voorrecht om twee weken in Sluis in het Schrijvershuis te verblijven. Om te schrijven, te schrappen en te schuren aan recente teksten, gloednieuwe en iets oudere gedichten tot ze alle in een manuscript passen. Grote dank aan de Stichting J. H. Van Dale (jawel, van de dikke Van Dale)!

Lees meer

Broeihaard – een weg naar binnen

Op 27 januari ging Poëzieweek 2022 van start met de Natuur als thema. Zij die mij kennen, weten dat ik iets met de natuur heb. En dat ik ook iets in (natuur)coaching en therapie doe via mijn praktijk Inner Lighthouse. Daarom deel ik graag ‘Broeihaard – een weg naar binnen’, een videogedicht. Over hoe je…

Lees meer

Vertakkingen in Poëziekrant

Ik zou het bijna vergeten zijn in de drukte van De Warmste Week maar ik loop al sinds november op wolken om een andere reden. Ik ben dankbaar, blij en vooral vereerd. Poëziekrant publiceerde in zijn vorige nummer (november /december) immers vier nieuwe gedichten van me.

Lees meer

Boomgaard voor De Warmste Week 2021

Het thema van De Warmste Week is dit jaar ‘Kunnen zijn wie je bent’, een thema dat me bijzonder raakt. Daarom steun ik De Warmste Week met de briefkaart ‘Boomgaard’. Een schilderij van Manu De Mey en een gedicht van mezelf geven uitdrukking aan de verwarring die mensen ervaren wanneer ze aan hun genderidentiteit of…

Lees meer

Liegend Konijn in Levende Lijve in Rotterdam

In de laatste editie van Het Liegend Konijn (zie eerder bericht) staan ook een paar gedichten van Eelkje Christine Bosch. Bosch zoals in ‘Bosch&deJong boekverkopers’. Deze Rotterdamse boekhandel brengt op zondag 24/10 om 15u Het Liegend Konijn (HLK) tot leven door meer dan 10 dichters hun HLK-gedichten te laten voordragen.

Lees meer

5 Vertakkingen in HLK 2021/2

Er is een letter van mijn naam afgevallen op de cover van de oktobereditie van Het Liegend Konijn. De schouderophalende s van so what, maar ook van spannend. Want vanaf pagina 31 staan er 5 verse gedichten in van uw dienaar.

Lees meer

Broeihaard voor De Chaosfluisteraar

Hilde Vleugels is docente, kunstenaar en mede-oprichtster van de Educatieve Academie (de EA, waar ik deeltijds communicatiemedewerker ben) én ze heeft een nieuw boek uit: De Chaosfluisteraar. Op 16 september vinden de boekvoorstelling en de vernissage van de gelijknamige expo plaats. Ik sta samen met dertien kunstenaars op de affiche van de expo.

Lees meer

Op het podium van Dichters in de Prinsentuin 2021

In 2020 ging het gezelligste poëziefestival van de Lage Landen noodgedwongen (= Corona Corona) online door. Ik voelde me vereerd er aan te mogen deelnemen (lees hier). Dit jaar mocht Dichters in de Prinsentuin (DidP) nog niet voluit, maar toch al live gaan. Voor de tweede keer was ik vereerd om er samen met meer…

Lees meer

Dichterlijke bloemlezing in beelden

Beeldend kunstenaar Theo Dirkx vroeg me om enkele gedichten voor te dragen ihkv ‘Een bloemlezing in beelden’, de expo die hij samen met zijn partner Katja Wouters in de gebouwen van de Educatieve Academie zou houden. Omwille van Corona gingen expo en poëzieprogramma virtueel door. Ik brengt de cyclus ‘Er is bereik’, gedichten over verbinding.…

Lees meer

#wolkenwandelaar voor Palganeem

Poëtische en illustratieve deelname aan het multimediale mailart initiatief Palganeem van dichter en beeldend kunstenaar Lies Van Gasse. Onder het pseudoniem #wolkenwandelaar reageerde ik meermaals op de wonderlijke briefwisseling tussen de twee protagonisten van Palganeem: Heremiet en Kind. Zo schreef en illustreerde ik in 7 postkaarten een antwoord op de vraag van Heremiet “Weet je…

Lees meer

Virtuele Dichters in de Prinsentuin 2020

Dichters in de Prinsentuin (DidP) is een jaarlijks zomerfestival in Groningen, Nederland waar zowel gepubliceerde dichters als nieuwkomers op een podium en in de wandelgangen van de tuin aan bod komen. Omwille van Corona schakelde DidP over op een inventief en gevarieerd digitaal programma en bleef ze bovendien langer in de ether dan de gebruikelijke…

Lees meer

Toetreding tot de Klimaatdichters

Klimaatdichters is een snel groeiende beweging van Vlaamse en Nederlandse woordkunstenaars. Naar het voorbeeld van Poets for the Planet strijden ze met poëzie in al haar verschijningsvormen voor een klimaatvriendelijke wereld. Ze, dat zijn natuurlyrici, dystopische dichters, milieuactivisten, permacultuurtuiniers, bosdichters, bezorgde grootouders, groene oproerkraaiers, klimaatspijbelaars, zenboeddhisten, biologen, vogelspotters, klimaatliteratuurwetenschappers, plattelandsdichters, natuurvoedingverkopers, ecofeministen, jeugddichters, dichters die…

Lees meer

‘Er is bereik’ in Het Liegend Konijn

Vereerd, dankbaar en vooral opgewonden was ik met de opname van mijn gedichtencyclus ‘Er is bereik’ in het aprilnummer 2019 van poëzietijdschrift Het Liegend Konijn. Twee maal per jaar stelt Jozef Deleu een bloemlezing samen van meer dan 180 Nederlandstalige ongepubliceerde gedichten. Mark Coenen schreef in maart van datzelfde jaar in De Morgen het volgende:…

Lees meer

Op de Poëziebus voor de Herentalsebaan

Op 16 maart streek de Poëziebus in Deurne neer. Aanleiding was het straat-, nu ja baanfeest, ‘De Herentalsebaan Feest!’ om het einde van de straatwerkzaamheden te vieren. Te midden van de braderijsfeer met Braziliaanse fanfare, steltlopers en kraampjes allerhande, schonk de Poëziebus een streep muziek van Michaël Brijs en kompanen en gedichten van Lies Van…

Lees meer

Een ‘Liefdesslinger’ voor ‘Musica Divina’

Voor Musica Divina is Festival van Vlaanderen steeds op zoek naar alternatieve manieren om te communiceren omtrent hemels klassiek. Speciaal voor Dhrupad Fantasia schreven vier leerlingen Literaire Creatie Poëzie in Lier (Remi De Roeck, Hermine Couvreur, Sarah Michaux en ikzelf) vier nieuwe gedichten. De gedichten vormden op zich een alternatieve programmatekst voor het concert ‘Dhrupad…

Lees meer

Optreden ‘Tussen komma en pint’ in Bouwel

Op 13 oktober organiseerden Davidsfonds en Kunstkring Lowie ‘Tussen Komma en Pint’, een avondvullend programma met muziek en poëzie in Bouwel. Ik bracht gedichten in het gezelschap van mededichters Dirk De Boeck, Eli Elise Hoopman, Shari Van Goethem en Merve Önder en van muzikanten Danièle Van Os en Jitse Verscheuren.

Lees meer

Meeneemgedicht ‘Spiegel’ in het Stadsmuseum van Lier

Op 29 en 30 september heropende het Stadsmuseum van Lier feestelijk met tal van activiteiten waaronder een smeeddemonstratie van Lierse messen of een demo Lierse kant. Curator Griet van Opstal vroeg de Lierse academies om werken van de studenten op te mogen hangen. Mijn gedicht ‘Spiegel’ kreeg een plek aan een van de museummuren. Meer…

Lees meer

‘De vrouw die een zus vond’ krijgt zilver op Radio 1

In 2017 was ik blij en vereerd. Radio 1 belde me met fijn nieuws. De BONUS-jury olv Max Temmerman had mijn actualiteitsgedicht ‘De vrouw die een zus vond’ met zilver bekroond. Dankbaar dat wat mij raakt, in een andere vorm anderen weet te raken. Bij het gedicht schreef ik volgende begeleidende tekst: “Een tv-reportage vertelt…

Lees meer

Dichter op het dichterspoor van ‘Gebermte’

Vriend en initiatiefnemer Bart Pluym vroeg me om op de allereerste editie van het Mortselse en Wilrijkse festival Gebermte aan te treden. In zijn woorden is Gebermte: “(…) een participatief experiment dat inwoners en bezoekers van Mortsel, Wilrijk, Edegem en omstreken wil betrekken bij de herwaardering van de oude spoorwegbermen (Den Berm) van Mortsel en…

Lees meer